Andreea ne invata – Branza topita

pasta-branza-680x420

Cand ma gandesc la copilarie imi aduc aminte cum mergeam cu bunica mea la camp, la o zi de munca pentru ea, dar de distractie pentru mine. La ora pranzului ne asezam in tarana, iar pe un prosop facut chiar de ea, scotea din sacosa cateva bunatati ce urmau sa ne tina de foame pana seara, cand ajungeam acasa. Printre ele se afla si nelipsita bucata de branza din care taiam iute o felie, o asezam pe paine si savuram fiecare inghititura.

Cu timpul, locul feliei de branza l-a luat o pasta, cam cu acelasi gust, cunoscuta sub denumirea de „branza topita”, buna de altfel, usor de intins si de mentinut pe paine in comparatie cu telemeaua clasica.


Dar cum ne-am obisnuit in ultimul timp ca majoritatea alimentelor cumparate sa fie pline de adaosuri alimentare nu foarte sanatoase, vom trage cu ochiul la ce contine branza topita comercializata de mai multe firme pe care le gasim cu usurinta la magazinul de la coltul strazii.

Pe eticheta regasim mentionate: branzeturi din lapte pasteurizat sau lapte degresat reconstituit, lapte praf, unt, smantana praf, saruri de topire (E 339, E450, E452), E331, E330, sare. Acum sa aflam mai multe despre aceste „E-uri” care nu sunt tocmai putine cand ne gandim la sanatatea noastra si a copiilor nostri.

E339, E450 si E452 (fosfat de sodiu, disolfati si polifosfati)  – produsi sintetici din carbonatii respectivi si acid fosforic. Acestia dezechilibreaza balanta calciu-fosfor si impiedica fixarea calciului in oase.

E331 (Citrat de sodiu) – saruri de sodiu ale acidului citric. Aceste substante se gasesc in mod natural in organism, fiind substante ce participa la diverse reactii metabolice. Citratii de sodiu sunt folositi si ca agenti de reglare a aciditatii produselor alimentare, ca antioxidanti, conservanti sau arome. Industrial se obtin din melasa, cu ajutorul fungilor din genul Aspergillus.
Efecte ale consumului de E331- greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice, amortirea extremitatilor, oboseala, ritm cardiac anormal, crize, ameteala, respiratie greoaie.

E330 – Acidul citric este unul dintre cei mai folositi aditivi alimentari. Chiar daca se gaseste in cantitate mare in citrice, nu trebuie confundat cu acidul citric gasit in alimente. E330 alimentar nu este obtinut din citrice, ci sintetizat. Amestecul obtinut este apoi filtrat si tratat cu hidroxid de calciu si acid sulfuric.
Acidul citric poate fi folosit in alimente ca acidifiant sau ca aroma “naturala”. El este considerat a fi un aditiv foarte sigur si, din aceasta cauza, nu s-a stabilit doza maxima ce poate fi adaugata in alimente, producatorii de alimente fiind singurii care decid ce cantitate de acid citric folosesc.
Lipsa unei legislatii care sa impuna o limita maxima admisa per kilogram de aliment a dus la folosirea acidului citric in aproape toate alimentele, in cantitati exagerate, scopul fiind acela de crestere a termenului de valabilitate.
Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Alte efecte ale consumului de acid citric din alimente sunt: iritarea mucoaselor, voma, balonare, greata, intoleranta, diaree si crampe abdominale.
Cand te gandesti ca in doar 10 minute poti realiza cu doar cateva ingrediente si fara nici un aditiv alimentar o pasta de branza de te lingi pe degete, mult mai sanatoasa decat cea din comert.

La Butterfly, pentru ca noi consideram alimentatia fiind parte importanta a mentinerii sanatatii, nu folosim conserve, mezeluri si nici branza topita, ci avem retete proprii cu ajutorul carora inlocuim aceste alimente.

Va sugeram sa incercati reteta noastra de crema de branza:

  • se amesteca branza telemea de vaca/ oaie/ capra cu unt, NU margarina, si, optional, cu branza proaspata de vaci;
  • se freaca pana devine o pasta cremoasa;
  • se poate adauga dupa gust sare, marar, ardei, castravete, ceapa, masline sau orice alt ingredient pe care il preferati;
  • se intinde pe paine si gata gustarea sanatoasa si satioasa!

Nu uitati ca alegerile, pe care le faceti in materie de alimentatie, se vor rasfrange, in timp, asupra sanatatii dumneavoastra. Cea mai mare schimbare in bine pe care o puteti face este sa incepeti sa gatiti, ceea ce inainte cumparati de la supermarket. Poate nu veti reusi in proportie de 100%,  dar va recomandam intr-un procentaj cat mai mare si va garantam ca veti observa imediat efectele benefice asupra sanatatii voastre si a copiilor.

*Articol semnat de Andreea Ion, Director Executiv al Scolii Primare Butterfly sipecialist in nutritie. Sursa de documentare: www.cesamancam.ro; sursa foto: www.gourmandelle.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *