Nu stiu voi , dar eu cand simt miros de paine calda imi vine apa in gura la gandul painii pe care o facea bunica in vatra. In ziua de facut paine aveam un adevarat ritual. Incepeam prin pazirea aluatelului care era facut de seara si lasat la uscat pana a doua zi, daca il prindea putin si soarele era perfect. Mamaie framanta aluatul, apoi il lasa la dospit exact cat aduceam langa cuptor lemne si coceni ce urmau sa asigure o coacere uniforma painii nostre. Aluatul se portiona si se baga in cuptor. Urma momentul adevarului. Scotea painea din cuptor o batea pe fund de cenusa, o aseza bucata langa bucata si o invelea.
Va e clar ca toate mesele din ziua respectiva constau in cate o bucata din acea paine cu gust inconfundabil.
Sa recapitulam ingredientele pe care le foloseau bunicii nostri: faina, apa, sare, drojdie sau aluatel.
Astazi, painea din supermarketuri contine pana la 34 de aditivi alimentari. WOW cam multi nu? Printre acesti aditivi se afla: E924, E514, E 327, E297, E 330, grasime vegetala hidrogenata, E 282, E 200. Dar de ce oare au trecut producatorii de la o reteta atat de simpla la una cu atatea adaosuri? Sau de ce painea neagra are doar 1 % faina neagra iar restul faina alba si coloranti? O parte dintre motive ar fi imbunatatirea aspectului, a gustului sau prelungirea termenului de valabilitate.
In continuare gasiti explicati aditivii mentionati mai sus.
E924 – S-a demonstrat stiintific ca in cantitati mari bromatul de potasiu poate provoca stari de greata, varsaturi si diaree. Mai mult decat atat, testat pe animale, acest aditiv poate duce la provocarea cancerului.
E514 – Sulfatul de sodiu este un aditiv alimentar obtinut prin extractie din diferite minerale sau prin sinteza chimica. Sulfatul de sodiu este utilizat in principal la fabricarea detergentilor, hartiei si ca aditiv alimentar. Sulfatul de sodiu nu este considerat un compus cu efecte secundare grave, insa in diferite cazuri poate produce greata, voma, diaree, crampe abdominale si poate irita mucoasele tractului digestiv.
E327 – Efectele adverse ale lactatului de calciu sunt starile de hipercalcemie si insuficienta renala.
E297 – Cantitatea de acid fumaric prezenta in alimente nu este considerata a fi suficienta pentru a produce efecte grave asupra sanatatii noastre, insa pe masura ce numarul de alimente procesate creste cantitatea de acid fumaric ingerata urmeaza acelasi trend. Germania a atras atentia comisiei de evaluare a aditivilor ca E297 produce probleme grave atunci cand este folosit ca si conservant in hrana viteilor. Acidul fumaric a afectat muschiul cardiac si rinichii viteilor si in anumite cazuri a produs chiar decesul acestora.
E330 – Acidul citric este unul dintre cei mai folositi aditivi alimentari. Chiar daca se gaseste in cantitate mare in citrice, nu trebuie confundat cu acidul citric gasit in alimente. E330 alimentar nu este obtinut din citrice, ci sintetizat. Amestecul obtinut este apoi filtrat si tratat cu hidroxid de calciu si acid sulfuric. Acidul citric poate fi folosit in alimente ca acidifiant sau ca aroma “naturala”. El este considerat a fi un aditiv foarte sigur si, din aceasta cauza, nu s-a stabilit doza maxima ce poate fi adaugata in alimente, producatorii de alimente fiind singurii care decid ce cantitate de acid citric folosesc. Lipsa unei legislatii care sa impuna o limita maxima admisa per kilogram de aliment a dus la folosirea acidului citric in aproape toate alimentele, in cantitati exagerate, scopul fiind acela de crestere a termenului de valabilitate. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Alte efecte ale consumului de acid citric din alimente sunt: iritarea mucoaselor, voma, balonare, greata, intoleranta, diaree si crampe abdominale.
Grasimea vegetala hidrogenata – Hidrogenarea reprezinta adaugarea de atomi de hidrogen la moleculele de grasimi si are rolul atat de a prelungi durata de viata a produsului, impiedicand oxidarea, cat si de a transforma consistenta grasimilor in una solida. Consumul de grasimi vegetale hidrogenate poate cauza reactii alergice, boli cardiovasculare, obezitate, cresterea colesterolului.
E282 – Propionatul de calciu este un aditiv alimentar utilizat in industria alimentara pentru extinderea termenului de valabilitate. Efectele acestui aditiv alimentar asupra organismului este iritarea mucoaselor sistemului digestiv. Acest efect este reversibil. In plus, propionatul de calciu poate produce in anumite cazuri alergii, intolerante si eczeme.
E200 – Acidul sorbic este un conservant alimentar sintetic ce se prezinta sub forma de cristale albe. Acest aditiv alimentar este un acid slab ce este folosit pentru extinderea termenului de valabilitate al produselor alimentare. Acidul sorbic se gaseste in mod natural in diferite fructe, dar cel prezent in alimente este sintetizat chimic. Nu trebuie confundat cu acidul ascorbic sau vitamina C!
Prea putine persoane se uita pe eticheta cu ingrediente de pe ambalaje dar mai ales al painii. Te provoc ca data viitoare cand mergi la cumparaturi sa faci acest lucru. Vei descoperi ca acest aliment de baza, contine chiar si peste zece ingrediente.
Noi, la Butterfly, pentru ca ne intereseaza alimentatia celor mici, achizitionam paine, de la o fabrica mica, cu termenul de valabilitate de doua zile. Astfel avem grija ca adaosurile nesanatoase din paine sa nu existe.
*Sursa foto quaysnews.net