Andreea ne invata sa mancam sanatos – Pate de ficat Conserva vs. Homemade

patedecasa-642x336

O parte dintre noi am crescut cu pateul de ficat pe paine, gustare ce reprezenta o masa pe care o puteai lua repede si fara a sta sa gatesti.

Dar oare v-ati intrebat ce contine acea conserva de pate? Am luat intamplator de pe raftul unui magazin o conserva de pate de ficat de porc. Aceasta contine: apa, ficat de porc 30%, slanina, amidon de cartofi, mix de condimente (ceapa, lapte praf degresat, extract de coriandru, conservant E200, E270, condimente), sare amestec (sare, conservant: nitrit de sodiu), proteina animala de porc, proteina vegetala de soia, agent de ingrosare: caragenan, colorant: carmin.

Acum ca stim denumirea tuturor componentelor, le vom lua pe rand pe cele care nu ne sunt tocmai familiare si speram ca vor deveni tot atatea motive sa va convingem sa nu mai includeti in alimentatia voastra si, mai ales, a celor mici, pateul de ficat din comert.

E200 – Acidul sorbic este un conservant alimentar sintetic ce se prezinta sub forma de cristale albe. Acest aditiv alimentar este un acid slab ce este folosit pentru extinderea termenului de valabilitate al produselor alimentare. Acidul sorbic se gaseste in mod natural in diferite fructe, dar cel prezent in alimente este sintetizat chimic. Nu trebuie confundat cu acidul ascorbic sau vitamina C! Gradul de toxicitate este redus.

E270 – Pana de curand acidul lactic era privit doar ca un compus inutil, rezultat in urma reactiilor metabolice, insa s-a descoperit ca acesta ajuta organismul sa produca energia necesara si ca este daunator doar atunci cand se acumuleaza in cantitate mare la nivelul muschilor, producand senzatia de oboseala.

E270 este foarte des folosit in industria de prelucrare a carnii ca dezinfectant al carcaselor de animale, metoda ce a devenit foarte controversata si care a dus, in anumite cazuri, la interzicerea importului de carcase tratate in acest mod.

In anumite situatii acidul lactic poate produce reactii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor. Cei mai expusi sunt copiii, acestia fiind cei mai mari consumatori de dulciuri cu continut ridicat de acid lactic.

Alimentele ce contin E270 nu trebuie consumate de bebelusi si copii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.

E250 – Nitritul de sodiu este un conservant artificial ce se foloseste in industria alimentara pentru inhibarea bacteriilor si pentru intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a mezelurilor scumpe si a produselor din carne afumata). Nitritul de sodiu este un conservant eficace datorita puternicului caracter oxidativ ce poate duce la distrugerea materialului genetic al celulei bacteriene.

E250 este interzis in Norvegia, Suedia, Canada si partial in Germania. Nitritul de sodiu este o substanta ce poate produce cancer din cauza interactiunii acestuia cu proteinele din alimente. Aceasta reactie duce la formarea de nitrozamine. Nitrozaminele sunt considerate ca fiind compusi cancerigeni.

Caragenanul – este o substanta ce se gaseste in mod natural in alge rosii si este folosit ca emulsificator, stabilizator si ca agent de ingrosare (E407). Pentru a putea fi folosit ca aditiv alimentar, caragenanul este extras din algele de mare comestibile, prezente in Oceanul Atlantic.

Caragenanul afecteaza grav sistemul digestiv producand ulcer, cancer de colon si inflamarea mucoaselor intestinale. Are actiune anticoagulanta si este toxic pentru rinichi si ficat.

Carminul – este un colorant rosu stralucitor produs din insecte uscate si  zdrobite, de obicei, cosenila sau cosenila poloneza. Desi in principal este o vopsea rosie, se gaseste in multe alimente care sunt rosii, roz, violet. Se poate gasi si sub urmatoarele denumiri: cosenila, acid carminic, carmin, E120 si rosu natural 4.

Este considerat un aditiv alimentar natural. Culoarea rosie provine de la acidul carminic pe care  gandacul il produce pentru a  se proteja impotriva altor insecte. Pentru a obtine produsul final, aceasta solutie de acid carminic este apoi tratata cu substante pe baza de aluminiu.

Aproximativ 70.000 insecte sunt necesare pentru a face 250 g de carmin. Desi au fost raportate foarte multe cazuri de reactii alergice la acest aditiv, utilizarea acestuia nu este interzisa in UE.

Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii, rinite etc.

Andreea Ion, Directorul Operational al Scolii Butterfly, este si specialist in nutritie. Pe cunostintele ei ne bazam cand concepem meniul celor trei gradinite si al scolii Butterfly. Multe din preparatele care se gasesc in comert sub forma de conserva, noi preferam sa le pregatim in bucataria proprie, chiar daca acest lucru implica un efort suplimentar.

De exemplu, pateul de ficat il preparam astfel:

  • fierbem ficatul impreuna cu morcovi, le scurgem si le punem in blender,
  • separat se inabusa ceapa si se adauga si ea in blender,
  • se adauga sare, piper si nucsoara,
  • se amesteca pana devin o pasta fina.

Nu e asa ca e simplu?!  Si atunci de ce sa nu preparam pateul de ficat in bucataria proprie atunci cand cel comercializat vine la pachet cu o gramada de adaosuri nesanatoase?

Pofta buna!

*Sursa informatii:  www.cesamancam.ro / foto: www.parintialtfel.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *