Andreea ne invata – Snitel Prajit vs. Copt

snitele

Deliciosul snitel, azi arhicunoscut si savurat ca fiind autentic vienez, snitelul, ca atatea alte produse consumate de cosmopolita capitala, isi pierde originile in negura timpului, pe intinsele tinuturi ale monarhiei austriece.

Sunt chiar voci care spun ca maresalul Radetzky a adus reteta cu el, ca suvenir din Milano, de unde a fost alungat la 1848.
Cert este ca preparatul s-a bucurat de succes si a fost adoptat cu entuziasm de austrieci . Deja la 1900 se vorbea despre el ca despre ”snitel vienez”. Ca orice alt preparat iubit, snitelul este un clasic, dar fiecare il reinterpreteaza, fie ca e “chef” renumit,  fie ca e gospodina (priceputa sau mai putin priceputa) la ea acasa.

Cum se prepara simplu un snitel de curcan vezi in continuare:


Pieptul de curcan feliat se bate, indicat este sa pui o folie alimentara pe el inainte pentru a nu se imprastia. Dupa se adauga sare si optional piper.
Avem nevoie de un recipient in care punem faina, inca unul pentru oua batute si un al treilea cu pesmet. Dupa ce tavalim bucata de curcan prin cele trei recipiente, in ordinea mentionata mai sus, o punem intr-o tigaie cu ulei incins. Se repeta operatiunea pana la terminarea bucatilor de curcan. ET VOILÀ! Parca si simtim istoria cum se plimba pe limba noastra!

La prima vedere toate ingredientele sunt inofensive dar daca ne uitam mai atent, parca uleiul incins nu este tocmai ce ne dorim pentru o dieta sanatoasa. De ce?

Uleiul incins este un adevarat dusman pentru alimente deoarece elimina substante cancerigene. Prajirea este una dintre cele mai folosite metode de preparare a diverselor alimente dar din pacate si una dintre cele mai periculoase pentru organism. Prajirea devine periculoasa datorita faptului ca produce o serie de substante cu potential cancerigen, de tipul acrilamidei, si glicidamidei.

Acrilamida este o substanta foarte toxica, al carei consum este acceptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii doar in cantitati foarte mici, de nivelul microgramelor. Din pacate, alimentatia omului modern, mai ales a celui care prefera meniul de tip fast-food, depaseste de aproape zece ori doza admisa a acestei substante. Acrilamida contribuie la cresterea cantitatii radicalilor liberi si la distrugerea ADN-ului.

Glicidamida este considerata tot o substanta cancerigena, care se elibereaza prin prajirea alimentelor, mai ales atunci cand se depaseste pragul de temperatura admis. Studiile recente arata ca atunci cand uleiul folosit la prajire depaseste temperatura de 120 grade Celsius, devine deosebit de nociv.
Recomandarea cea mai buna ar fi aceea de a renunta la prajeli si de a gasi alte modalitati de a prepara alimentele.

Deci cum facem snitelele?
Pregatirea carnii este la fel ca in cazul prajirii doar ca tigaia este inlocuita cu o tava pe care este pusa foaie de copt unsa cu putin ulei. Se pune carnea pe tava iar apoi se unge cu inca putin ulei. O bagam la cuptor iar rezultatul este foarte apropiat de clasicul snitel prajit.

Nu e asa ca pentru o viata sanatoasa nu trebuie sa renuntam la nimic ci doar sa reinterpretam?!

*Sursa: www.sanatate.unica.ro si www.retete-mancare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *