Caracterul, mai intai!

17884520_1488419771177190_6197629320875508129_n

Am fost week-end ul trecut la munte impreuna cu fetita mea, iar la intoarcere am decis sa facem un picnic pe o pajiste superba, in fata Manastirii Caraiman din Busteni.

Pajistea era goala, caci slujba de Florii se incheiase de ceva timp. Eram doar noi si doi barbati care stateau de vorba ceva mai departe si care mi-au atras atentia cand au inceput sa fugareasca niste gainuse. Dupa ce au terminat cu gainile, in trecere pe langa noi, au aruncat pe jos chistoace aprinse de tigari. Nu m-am putut abtine si le-am spus:

“Nu inteleg nici de ce ati lovit gainusele si nici de ce aruncati chistoc aprins intre brazi cand la 2 m este un cos de gunoi. Vi se pare firesc?”

S-au rusinat spre surprinderea mea, caci ma asteptam sa devina agresivi si unul din ei a dat din picior incercand sa stinga imaginar tigara un metru mai departe de locul in care o aruncase iar apoi mi-au raspuns:

“Asa face toti, doamna!”

Si asa e! Toata mizeria pe care o vedem in padure, in parc, pe strada, toate injuraturile inutile primite in trafic, toate pachetele goale de tigari aruncate nonsalant pe geam la semafor samd….toate se intampla „ca asa face toti”.

Asta m-a dus cu gandul la faptul ca nu avem alta sansa decat sa educam la scoala urmatoarea generatie. Daca ar fi dupa mine, as introduce in programa scolara inca de la gradinita o materie in care sa se invete despre caracter si comportament.

In mod normal, a nu face rau altor fiinte, a spune „te rog” si „multumesc”, a nu injura cu ochii iesiti din orbite un necunoscut care nu ti-a facut nimic, a nu arunca gunoi pe strada, a nu lasa resturi in padure…..toate sunt comportamente care se invata prin imitatie de la adulti. Dar imitand, ma intreb ce vor invata cei mai multi dintre copii de la adultii din jur care „asa face toti”? (caci acum vorbesc de toti copiii aflati in proces de educatie, nu de crema celor care vin din familii decente si care raportat la intreg nu cred ca sunt foarte multi).

Ca atare, ar fi obligatoriu din punctul meu de vedere, sa existe in scoala una sau mai multe materii  in care copiii sa invete sa fie civilizati si sa dezvolte trasaturi de caracter ale unui individ civilizat, corect, curat. Copiii sunt ca un burete la varsta mica si sunt sigura ca astfel de materii invatate pe o perioada mai lunga de timp, ar lasa urme. E o picatura in ocean poate, dar tot e ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *