Ce sfaturi ii dai daca este agresat la scoala?

De departe cel mai bun exercitiu de comunicare testat de mine,  ca sa pot afla ce se intampla in timpul zilei, este ce a fost bine si ce a fost rau. Povestind seara impreuna ce a fost bine astazi si ce a fost rau pentru fiecare dintre noi, reusesc sa am o imagine a vietii copiilor, inclusiv a activitatii de la scoala. Copiii traiesc din fericire foarte conectati la prezent si din acest motiv, unora le este greu sa povesteasca ce s-a intamplat la scoala din proprie initiativa, asa incat genul acesta de exercitiu ajuta mult la deschidere si comunicare.

Ca sa functioneze exercitiul, trebuie sa faci trei lucruri daca esti parinte:

  1. Asculta activ, cu toata mintea ta prezenta in discutie, fara sa intrerupi sau sa iti dai cu parerea prematur;
  2. Abtine-te sa privesti oripilat sau sa judeci ce se intampla pe la scoala sau prietenii copiilor, ca nu mai afli nimic;
  3. Ai grija sa oferi permanent sentimentul “sunt cu tine orice ar fi”.

Au toate antenele intinse cand sunt vulnerabili si povestesc foarte sincer ce se intampla cu ei si cea mai simpla fraza le opreste robinetul de cuvinte.

In contextul unui exercitiu de acest fel, poti sa afli ca este victima fenomenului bullying. “Am un coleg care imi tranteste zilnic penarul” sau “Andrei ii pune pe copii sa nu se joace cu mine si ma jigneste constant”.

Stiu, probabil prima idee care iti vine este sa te imbraci de scandal maine si sa mergi pana la scoala sa rezolvi cu Andrei. Sau cum am vazut ca se mai practica recent, la 11 dupa ce adorm copiii, ii spui cateva cuvinte care ustura mamei lui Andrei pe grupul de whatsapp, ca nu a fost in stare sa il creasca cum trebuie. Sau cel mai rau, din punctul meu de vedere, ai putea sa raspunzi “Nu am ce sa iti fac daca esti prost si nu te descurci. Daca te mai vaiti ca te jigneste Andrei, te bat si eu!”

Totusi, ce reactie ar fi cea mai potrivita?

  • In primul rand, sa ii spui copilului ca esti acolo, cu el, orice ar fi.
  • Te sfatuiesti cu dirigintele sau coordonatorul clasei despre ce anume poate fi facut. Eventual coordonatorul clasei poate vorbi si cu mama lui Andrei pentru ca daca tu o suni si nu gasesti un partener rational, se poate ca maine Andrei sa fie si mai agresiv.
  • Iti inveti copilul ca agresiunea nu este din vina lui, ci are legatura cu agresorul.
  • Il inveti sa fie indiferent in fata unor astfel de personae, sa fie demn si sa arate curaj, pentru ca de obicei agresorul se hraneste tocmai din slabiciunea victimei.
  • Il inveti sa aleaga prietenii potriviti cu care sa petreaca timpul. La mine a functionat foarte bine sa invitam copii acasa pentru a suda relatiile in afara scolii.
  • Il indemni ca daca se simte amenintat sa vorbeasca cu un adult din preajma.

“Violenta este ultimul refugiu al incompetentei” Isaac Asimov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *