Ce trebuie sa stii cand cumperi rechizite

copii spate

Incepe puiul tau scoala si cu bucuria nemarginita a parintelui de bobocel, dai buzna in magazin si cheltuiesti tot salariul pe rechizite si manuale?

Nu e bine!

In prima saptamana de scoala, la sedinta cu parintii vei afla ca un sfert din ele trebuie inlocuite si alt sfert puse la pastrare inca vreo doi ani.

Iata cateva informatii pe care trebuie sa le stii:

  1.  Cand alegi ghiozdanul, este important sa stii unde este clasa in scoala si daca exista spatii de depozitare pentru elevi. Daca elevul vine zilnic cu toate rechizitele la scoala, cel mai potrivit din punctul meu de vedere este ghiozdanul cu roti, pentru a evita transportul zilnic al greutatii excesive. S-ar putea ca aceasta alegere sa nu fie potrivita daca elevul invata intr-o clasa la etaj. Sunt si scoli care asigura spatii de depozitare corespunzatoare, asa incat copilul sa transporte o greutate mai mare doar la inceputul si sfarsitul saptamanii. Asta este situatia ideala, dupa parerea mea. Oricum ar fi, criteriul principal dupa care trebuie sa alegi ghiozdanul, este dimensiunea (sa incapa rechizitele) si greutatea. Gasesti in magazine ghiozdane usoare, dar si unele foarte grele, alege-le pe cele mai usoare.
  2. Foile de desen se aleg dupa grosimea paginii, seturile de creioane si carioca dupa cat de bine scriu (nu dupa desenele de pe cutie sau dupa aroma lor), stiloul s-ar putea sa nu fie necesar in primul an, iar daca ai copil stangaci trebuie sa stii ca majoritatea invatatoarelor afirma ca stiloul special pentru stangaci, nu ajuta in mod deosebit. Sunt tot felul de detalii pe care nu ai de unde sa le cunosti daca esti parinte de bobocel. Ca atare, iti sugerez sa nu cumparati nimic inainte de sedinta cu parintii. Cel tarziu in prima saptamana de scoala, invatatoarea ar trebui sa dea parintilor o lista completa cu rechizite si manuale, precum si sugestii care sa ajute parintele sa aleaga din marea de produse ce este potrivit.
  3. Fiecare scoala are regulament care impune un anumit tip de vestimentatie, asa incat ar fi important sa il cunosti, inainte sa cumperi hainele de scoala. De exemplu sunt scoli care nu au uniforma, dar impun elevilor sa poate haine de o anumita culoare. Este bine sa stii toate aceste detalii inainte de cumparaturi.
  4. La clasa pregatitoare nu exista manuale scolare. Eventual invatatorul/scoala alege un set de caiete de lucru avizate de MECS. Sunt multe edituri care promoveaza astfel de seturi, criteriile de alegere sunt diverse, asa incat este bine sa nu cumperi inca, pana nu primesti detalii de la scoala. Nu va bucurati daca le-ati cumparat gandindu-va ca le veti folosi sa faceti teme acasa. Indicatia metodologiei este clara si prevede ca nu se dau teme copiilor de pregatitoare. Dupa scoala copiii se vor odihni si apoi se joaca. Va sugerez sa respectati aceasta regula, pentru a ajuta copilul sa iubeasca scoala si sa nu o considere o povara inca de la inceput.
  5. Este bine sa implicam copilul in aceste alegeri, respectand desigur regulile scolii, pentru a hrani bucuria lui de a studia. Va recomand sa cumparati impreuna toate rechizitele, cu exceptia situatiei in care se hotaraste de comun acord la sedinta cu parintii sa se achizitioneze rechizite comune pentru toata clasa.

Nu uitati, copilul isi dezvolta potentialul maxim intr-un mediu cald si invata de la oameni pe care ii place. Ajutati-l sa traiasca experienta integrarii in colectivitatea scolara intr-un mod placut, cu bucurie si asteptari pozitive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *