Cititul mi-a schimbat viata!

Viata mea s-a impartit in cateva etape bine definite. In mod cert una dintre ele a fost perioada in care am facut sport. Doar sport. Asta a afectat mersul la scoala si implicit cititul.

Nu stiu cum se intampla unui copil care citeste mult, dar pot spune ce se intampla unui copil care nu citeste. Nu reuseam sa retin, nu reuseam sa structurez informatia pe care o citeam, nu reuseam sa inteleg jumatate din ceea ce citeam.

Imi aduc clar aminte ca primul roman pe care l-am citit a fost dupa ce am revenit acasa de la centrul olimpic, adica in timpul liceului. Imi aduc aminte clar nu de subiectul cartii ci de revelatia pe care am avut-o cand am realizat ca ma cufundam in lumea din carte. Ca evadam parca intr-un univers parallel.

De atunci si pana acum am devorat probabil sute de carti, am avut perioade lungi in care am citit o carte pe saptamana si mai multe carti in parallel. Nu stiu daca este mult sau putin, dar ce stiu cu siguranta este ca cititul mi-a schimbat viata. Stiu sigur ca este unul din obiceiurile care m-au conturat in persoana care sunt astazi. Stiu sigur ca imaginatia mea, gandurile si perspectiva asupra vietii mi-au fost influentate in bine cu ajutorul cartilor.

Copiii nostrii nu mai gasesc lectura atragatoare si sunt de inteles. In lumea asta in care traim poti primi atat de usor informatii colorate, intense, dinamice incat pare ca iti pierzi timpul citind. Cine mai are rabdare sa isi imagineze cand isi poate pune ochelarii VR sa intre intr-un alt univers? Noi care am descoperit lectura, stim ca asta este trist, dar din pacate, este o realitate din ce in ce mai raspandita.

Cartile pe care le strangem in Campania “Daruieste o lume de basm”  vor ajunge la altfel de copii. Copii care nu au la indemana telefoane, tablete si alte device-uri electronice care sa le tina mintea ocupata. Cu siguranta majoritatea parintilor lor nu au nici puterea financiara sa cumpere foarte multe carti.

Am fost surprinsa sa aflu ca in scolile aflate in zone in care parintii nu au posibilitati financiare se citeste mult. Copiii imprumuta carti de la biblioteca si citesc.

As fi foarte mandra sa le putem oferi acestor copii posibilitatea sa  evadeze prin intermediul lecturii, sa isi imagineze, sa viseze. Se spune ca fiecare carte citita este o noua viata traita. Sa le dam aceasta sansa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *