Copiii invata de la oameni pe care ii plac si care ii plac, la randul lor!

draga missAcum putin timp citeam o postare a D-lui Serban Iosifescu, despre ierarhia instalata in invatamant: educatoare, invatatoare si profesori. Cu cat copiii cu care se lucreaza sunt mai mari, cu atat profesorul are mai multa importanta.

Eu nu inteleg deloc ierarhia aceasta si as indrazni sa spun chiar ca ar trebui ca o mare parte dintre invatatori si profesori sa priveasca atent un educator bun si sa „fure” meserie. Sa va spun de ce.

Ca sa poata lucra cu copiii, educatorul stie foarte bine ca trebuie sa il determine pe copil mai intai sa-l indrageasca, sa-i placa ce se intampla la gradinita. Daca nu face asta, copiii nu vor invata nimic in nici un fel. Asa ca educatorul bun nu se gandeste niciodata cum sa inspire respect, frica, cum sa arate cine-i seful, ci se gandeste cum sa inspire caldura, iubire, lumina. Asa fac educatoarele pe care copiii le striga mama….si stiu cateva.

Cand cresc copiii, desi tot mititei sunt, invatatorii si profesorii uita aceasta practica. E mai usor si mai repede sa strunesti o clasa de elevi daca esti ferm (chiar dur), daca tugui buzele si privirea sa „le arati cine e in control”, daca mai tipi pe alocuri si ii strigi pe numele de familie. E mai usor asa decat daca faci o strategie asa incat copiii sa te urmeze ca pe un lider pe drumul descoperirii si al invatarii.

Toti copiii, si mici si mari, invata de la profesori pe care ii plac si care ii plac.

Ce nu inteleg insa invatatorii si profesorii care fac asta, este ca toti copiii si mici si mari, invata de la profesori pe care ii plac si care ii plac. Daca intrebati copiii ce materii le plac, ei vor alege aproape intotdeauna materiile la care le plac profesorii care predau.

Ce face un invatator sau profesor iubit de copii? Este simpatic, jucaus, creativ si iubeste / valorizeaza copiii.

Copiii nu invata la scoala pentru ca sunt responsabili, ca inteleg ca viitorul lor depinde de cat de seriosi sunt, ca vor sa intre la o facultate buna…..

Copiii invata ca sa fie rasplatiti cu apreciere si iubire de catre invatatori, profesori si parinti. Daca ii intrebati ce le place la profesor iti vor spune: ca imi spune „pufosenie”, ca radem impreuna, ca imi spune ca sunt destept….

Mi-as dori ca fiecare invatator si profesor sa inteleaga ca dincolo de programa scolara, materie, note, catalog…etc. exista energia care se transmite catre si de la copil. Iar aceasta energie trebuie incarcata cu iubire, caldura, bucurie si multe alte calitati, toate opusul duritatii, superioritatii, lipsei de flexibilitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *