Copilul meu nu-i asa!

happy-children1Copilul meu nu minte” „Copilul meu nu face” „Copilul meu nu zice”, toate sub fraza ”Eu imi cunosc bine copilul si sigur nu face asa, caci as sti”. Acestea sunt cuvintele pe care le auzim la scoala aproape in toate situatiile de la parintii carora incercam sa le transmitem un lucru delicat. Si ne este greu sa spunem parintilor ca gresesc, dar este de datoria noastra sa o facem!

Gandeste-te la copilaria ta. Cate lucruri nu stiau ai tai despre tine sau gandurile tale? Cate curiozitati ai lamurit in afara casei? Cati dintre prietenii tai discutau cu parintii orice, de la sex pana la impulsul irezistibil de a insusi de la colegul de banca surprize de la guma Turbo?

Cate lucruri nu stiau ai tai despre tine sau gandurile tale?

O sa spui ca erai mai mare decat e copilul tau? Da, asa e, dar copilul tau este in alta generatie. Generatia in care copilul cand merge la magazin vede femei dezbracate pe afis, cand deschide laptop-ul mamei pe un site de desene animate online, vede un pop up cu sex, aude la stiri de un fiu care isi omora tatal cu toporul si de fete violate. Atat de multa informatie pe care in cea mai mare parte din cazuri nu au deschiderea de a le povesti sau lamuri acasa. Si le povestesc la scoala, cu prietenii lor. Prin curiozitate, jocuri, prin testarea limitelor, prin atingeri.

Cand esti chemat de catre doamna invatatoare sau psiholog si pus in tema, ti se fac ochii mari, asculti parca povesti despre alt copil si replici: ”Asta nu-i copilul meu! Va inselati! Mint colegii lui! Eu imi cunosc copilul!” Da, il cunosti, il iubesti si il educi corect.

Dar e copilul tau sigur, care traieste etape firesti in viata lui. Sunt de inteles si cel care initiaza din curiozitate astfel de jocuri si cel care este expus si trebuie ajutati toti cu blandete, sa depaseasca etapele prin care trec.

Asa ca, data viitoare, bucura-te ca ai aflat prin ce intrebari trece puiul tau si incearca impreuna cu scoala sa faci demersuri care sa-l ajute in drumul lui.

Mai ales ca, daca gestionati impreuna bine subiectele mai delicate, cat copilul este mic, veti fi rasplatiti cu incredere mai tarziu, cand copiii vor fi mari si problemele la fel si cand vei dori sa ii stii anturajul, pasiunile, problemele, frustrarile si provocarile pentru a-l putea ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *