Criterii importante de alegere a gradinitei.

gradi-4Daca in curand trebuie sa alegi o gradinita pentru copilul tau, te-as sfatui sa iei in calcul urmatoarele criterii de alegere:

  • Verifica autorizatia sau acreditarea emisa de A.R.A.C.I.P. (Autoritatea Romana de asigurare a calitatii in Invatamantul Preuniversitar). Ambele variante sunt legale.¬†Autorizatia, sau dupa caz, acreditarea, ne ofera siguranta ca un organism de specialitate a verificat toate celelalte autorizatii (SANEPID, DSV, PSI, ITM etc), a verificat capacitatea managementului de a coordona activitatea, profilul personalului si standardele de calitate ale spatiului.¬†O gradinita autorizata, este o instituie serioasa care isi asuma un standard inalt, control permanent din partea autoritatilor de control ale statului si intentia de a evolua in invatamant.¬†Statistic vorbind, cele mai multe evenimente nefericite se intampla la unitati fara autorizare.

  • Spatiul curat. Pe copii nu ii intereseaza mii de metri patrati de spatiu. Dar spatiul trebuie sa fie adecvat activitatii prescolare si foarte curat. Evident, spatiul exterior pentru joaca este important, mai ales in cazul alegerii unui program prelungit. De regula clasele pot fi folosite pentru activitati si somn. As sfatui totusi alegerea unei gradinite in care masa sa se serveasca in spatiu separat de sala de curs.
  • De regula parintii apreciaza gradinitele cu bucatarie proprie, unde se poate asigura un control sporit al alimentatiei. Din ce in ce mai multi parinti se concentreaza catre o alimentatie cat mai naturala.
  • Mediu placut, oameni iubitori care sa aplice reguli cu care parintii sunt de acord. Trebuie sa existe un triunghi eficint scoala-parinte-copil, in interiorul caruia copilul sa creasca armonios.
  • Program educational care sa includa programa nationala (sau ce alt curriculum se foloseste), completata de alte activitati stabilite in orar. Atentie! Daca planul familiei este inscrierea la scoala romaneasca, nu se potriveste alegerea unei programe britanice pentru gradinita. Este total diferit modul de lucru si defazat ca nivel de informatie. La fel si invers. Daca vom merge in continuare la o scoala britanica, gradinita aleasa ar trebui sa urmeze tot programa britanica.
  • Programa romaneasca de studiu include trei evaluari anuale ale copilului. Urmare a evaluarilor facute prin joc, parintele trebuie sa afle cum este pregatit prescolarul, raportandu-ne la un copil mediu de varsta respectiva.
  • Numarul copiilor in grupa nu trebuie sa fie nici prea mic, nici prea mare, pentru a optimiza activitatile grupei iar prsonalul didactic si administrativ suficient numeric raportat la numarul prescolarilor.
  • Comunicarea cu parintii trebuie sa fie intensa, deschisa si sa foloseasca cel mai noi canale de comunicare pentru a oferi confort parintelui de regula ocupat intreaga zi.

In final, trebuie sa avem in vedere ca alegerea si evaluarea gradinitei sau a scolii este de regula subiectiva. Aceeasi gradinita poate fi in functie de asteptari si experienta personala o binecuvantare sau o dezamagire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *