Despre temele de vacanta

Am scris deja despre temele pe care le primesc elevii si copiii nostri in timpul semestrului.

Ce se intampla insa cu vacantele scolare?

Se apropie vacanta de Craciun, pe care copiii ar trebui sa o petreaca impreuna cu parintii, bunicii, prietenii. Vacanta de Craciun ar trebui sa fie o perioada de relaxare, de odihna, in care sa petrecem timp cu familia si in care sa ne bucuram. Din pacate, foarte multe familii sunt, in aceasta vacanta, stresate de temele pe care copiii trebuie sa le rezolve.

Exista profesori de ciclul primar, de exemplu, care fac urmatoarea socoteala: vacanta are 21 de zile; elevii vor rezolva cate 3 probleme si cate 10 exercitii pe zi; rezulta o tema de vacanta formata din (rotunjind) 50 de probleme si 200 de exercitii (calcule, operatii etc.). Acestora li se adauga o lista de texte de citit, un portofoliu sau doua de intocmit, niste planse de colorat/lipit/desenat etc.

In orice caz, elevii nu pot tine pasul cu socoteala unor asemenea profesori si nu pot rezolva exact trei probleme si 10 calcule pe zi. Isi petrec niste zile cu parintii la munte, mai stau cu bunicii o vreme, iar in ultimele trei-patru zile de vacnta rezolva temele obligatorii. Si atunci incepe in familie cearta. Mama e suparata ca baiatul nu e mai organizat si ca a lasat tema pentru ultimele zi. Tata e suparat pe mama ca nu se ocupa de copil cum trebuie. Copilul plange ca el nu stie si ca tema e prea lunga sau prea grea. In consecinta, ca sa scape mai repede de cearta si nervi, parintii sunt tentati sa rezolve/dicteze rezolvarea temelor de vacanta.

Cand temele sunt gata, ajung la profesor la verificat, dar evident ca profesorul nu are timp sa verifice atatea sute de probleme si de exercitii. Intr-o clasa de 20 de elevi, de exemplu, ar insemna ca are de corectat 1000 de probleme si 4000 de calcule! Asa ca fie nu verifica nimic, fie scrie pe caietul cu tema de vacanta ,,vazut”, fara a citi vreun rand. Bineinteles ca si parintii, si copiii vor observa ca temele de vacanta au ramas neverificate.

Daca temele din timpul semestrului sunt justificate (cu respectarea anumitor conditii, asa cum am scris, deja), in opinia noastra temele de vacanta nu sunt justificate. Adultii asteapta concediul pentru odihna si relaxare. Si copiii au dreptul la vacantele lor, in care sa se odihneasca.

*Articol scris de Elena Dragomir – Profesor pentru Invatamant Primar Scoala Butterfly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *