Draga Miss

Nursery teacher playing with the kids.Draga Miss,

Draga doamna sau domnisoara educatoare, stiu ca meseria ta e grea. Ca lucrezi cu copii multi in clasa, care au ritm foarte diferit de dezvoltare si poate numarului mare de copii i se adauga si un procent de copii „cu probleme”. Stiu ca uneori pleci cu urechile tiuind de la gradinita si te mai intrebi o data de ce ti-ai ales meseria asta.

Stiu ca e zilnic o provocare sa te lovesti de barierele sistemului, ca poate nu te simti  suficient de apreciata.

Stiu ca la sfarsitul lunii, cand tragi linie, ti-ai dori sa ai un loc de munca mai bine platit.

Dar te rog sa nu uiti, ca uneori rasplata ta sta in privirea copilului care atunci cand intra dimineata pe usa gradinitei te priveste ca pe soare. Ca, daca Miss i-a spus ceva, nici chiar parintii nu-l pot convinge sa faca altfel. Stiu copii care au „dosit” un inel de acasa sa i-l aduca Doamnei lui cadou.

Nu uita sa le spui ca pot sa faca tot ce isi propun. Daca tu le spui ca pot muta un munte, il vor muta, pentru ca asa a spus Miss.

Nu ii umili! Copiii insusesc si duc in spate apoi toata viata ca fiind adevaruri absolute, mesaje primite de la persoanele importante in viata lor, iar tu, alaturi de parinti, esti universul lor.

Nu ii compara intre ei si nu le pune etichete. Asta ii face sa se raporteze mereu la cei din jur. Spune-le mereu ca trebuie sa fie mai buni decat au fost ieri.

Nu le spune niciodata ca sunt rai. Incearca sa separi copilul, care este intotdeauna bun, de comportament, care poate fi nepotrivit, dar se repara. E trist sa vezi un copilas care spune cu convingere ”Eu sunt rau! Mi-a spus miss!”

Nu uita ca ei invata de la tine nu doar cunostinte, ci abilitati de viata. Invata-i curaj, curiozitate, stima de sine, respect, speranta, bunatate. Iti vor multumi mai tarziu cand vor fi fericiti avand imprimate in caracter aceste valori.

Nu uita sa-i iubesti, pentru ca au obiceiul de a invata doar de la persoane pe care le plac. Cu totii ne amintim cu placere profesorii mentori, aceia pe care i-am placut si in care am simtit bunatate.

Tu le poti da aripi sau ii poti trimite in viata cu aripile frante. Ce alegi?

Draga Miss, nu uita, te rog, cat de fragili sunt cei pe care ii ai in mana si ce responsabilitate mare este meseria ta, de care ar trebui sa te simti mandra in fiecare zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *