Am cunoscut parinti extremisti in toate variantele:
„Le-am dat copiilor lapte de la aceeasi vaca, sa nu-i zapacesc.” sau „Ii trece ziua cu o punga de pufuleti, dar lasati ca nici dupa mine nu statea nimeni si sunt bine”.
Sunt doar doua exemple extreme, dar credeti-ma, in 10 ani de activitate si 10 de mama, as putea scrie o carte despre cereri si cerinte care mai de care.
Insa dincolo de pareri, cerinte si pretentii, exista realitatea. O sesizam usor in orice comunitate de copii si adolescenti. Sunt pufosi si cu burtica, iar fetele au celulita. Nu toti, dar ingrijorator de multi.
Si atunci, noi care facem educatie, suntem responsabili si de educatia trupului. Pentru ca, oricat de informat si destept este copilul, fara un trup sanatos nu va reusi prea multe, sau va reusi, dar nu va fi prea fericit.
Am facut de anul trecut primul pas pe drumul sanatatii, prin implementarea la scoala a programului „o ora de sport in fiecare zi” . Rezultatul este spectaculos! Copiii sunt mai linistiti, mai putin agitati si invata mai bine.
In ultima luna am facut al doilea pas, respectiv am scos cea mai mare parte din zaharul folosit la deserturi, avand ca fundament cateva motive foarte importante:
- zaharul nu ajuta in nici un fel organismul, ba dimpotriva;
- zaharul se gaseste in foarte multe alimente pe care oricum le folosim la gatit (sos de rosii, cam tot ce este conservat, cerealele etc.);
- oricum copiii „strecoara” cate un dulce destul de des, din cauza faptului ca mami e prea obiosita sa refuze, ca bunicul e usor santajabil si asa mai departe.
Copiilor le plac deserturile in continuare, iar obiectivul nostru de a reduce semnificativ zaharul este atins.