Greseala de a evalua dupa aparente

Cand am scris “Cinci greseli pe care le fac antreprenorii la inceput de drum”, unul dintre clientii mei care mi-a si ramas prieten drag mi-a scris “bine ca nu ai scris si de mine!”. Si iata, acum scriu, il punem in valoare 🙂!
O greseala majora pe care o fac oamenii in Romania, este ca judeca dupa aparente. Si cei mai multi nu stiu nici sa evalueze corect aparentele.
Traim in tara in care fiinteaza mai multe “chaneluri” “moncleruri” si “hermesuri” decat produc si vand Chanel, Moncler si Hermes in toata lumea, in tara in care aproape in fiecare tramvai vezi un palm angels si niste balenciaga in picioarele cuiva si in tara in care o multime de posesori de masini peste 50K alimenteaza de 50 de lei.
Trebuie sa fii master expert sa evaluezi curect potentialul financiar al omului dupa aparente.
Si am vazut nasul asta fin doar la niste femei, cunostinte ale mele, care dintr-o privire calculau cat valoreaza masculul si cat potential de livrare are. Aveau PhD. In rest nu….stam prost toti cu evaluarea.
Ca atare, daca te iei dupa borseta Louis Vuitton, s-ar putea sa platesti singura sampania. Daca te iei dupa BMW, s-ar putea sa pui tu benzina pana la mare. La fel cum se poate ca tanarul fezandat si aranjat, tras tot in glazura de brand care te invata cum sa faci 500K din afacerea ta intr-un an, sa nu traiasca din afacerea ci din taxa ta de participare la cursul lui.
Acum ca am trasat contextul revin la Alin Mafteiu, care coordoneaza alaturi de Ioana Mafteiu, Activity Center Timisoara, un super centru de limbi straine si activitati pe care vi-l recomand cu toata inima daca sunteti in Timisoara.
Ne-am vazut la o intalnire sa vedem daca incepem procesul de consultanta si mentorat. M-am incaltat cu adidasii lui fii-mea Balenciaga, pe care mi i-am pus special in picioare, pentru ca stiam ca un foarte tanar om de afaceri ma va evalua in functie de cati bani am dat pe sosoni si geanta, desi ma simt in ei ca si cum sunt pix din acela care se lipeste de birou cu o ventuza. Fiecare adidas are 3kg si arati asa cu ei ca si cum ai un disconfort inghinal, ca deh, ii cari practic dupa tine. Alin mi-a spus tarziu, dupa ce ne-am imprietenit ca s-a gandit “e ceva bun cu ea daca are bani de Balenciaga, o sti ce face, merita banii”. Ce e interesant este ca a vazut pantofii, dar nu geanta de cateva ori mai scumpa 🙂, pentru ca geanta nu se adreseaza neaparat segmentului lui de varsta.
Si-au facut treaba ventuzele! Eu m-am folosit de ei pentru ca stiu bine sa folosesc comunicarea sub toate formele si stiu exact cat pot sa castig de cand apar pana deschid gura, doar punand hainele si accesoriile in slujba mea.
Alin s-a ales cu un mentor pe care astazi il numeste prieten si de la care sunt sigura ca a invatat mult, cu siguranta si sa se uite in profunzime din multe perspective la oameni.
Eu am castigat privilegiul de a darui si a invata de la acesti tineri minunati Ioana Mafteiu si sotul ei Alin Mafteiu ca exista inca tineri hotarati, care la putin peste 20 de ani au familie, copii, business, greutatile aferente si un zambet mare si cald pe fata permanent.
Asadar revenind la greseli, o mare greseala este sa evaluezi dupa aparente. Nu faceti asta. Vedeti ce cumparati si de la cine, daca vorbim de business. Vedeti care este potentialul real al omului care vinde. Ce a facut el cu viata lui, cine este dincolo de cum se imbraca si ce conduce, ce puteti afla despre el ca experienta? Si mai ales cat de serios a fost cu cei cu care a mai lucrat.Riscati altfel sa pierdeti bani si timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *