Gresesti daca itrebi care este salariul, cand esti invitat la interviu

interviu

M-am angajat in cateva companii, pana am hotarat sa devin dezvoltator de educatie. Am experimentat mai multe variante. Locuri de munca oribile, cu oameni ingusti la minte care bateau cu pixul in birou daca auzeau o soapta a colegilor, companii unde era totul in regula si totusi nu mi-am gasit locul si locuri care mi-au ramas in suflet, in care m-as intoarce si astazi macar pentru o cafea cu fostii colegi. Pentru fiecare loc de munca pe care am reusit sa il obtin,  am trecut prin nenumarate interviuri castigatoare si necastigatoare.

Imi amintesc emotiile fiecarui interviu, fiecarei asteptari, durerea fiecarei renuntari, dar cel mai mult imi amintesc determinarea mea de a invata si de a demonstra ca pot. Niciodata, atunci cand am candidat pentru un job, dar niciodata, nu am considerat salariul ca fiind singurul element important. si niciodata, niciodata, niciodata, nu am indraznit sa intreb despre bani la telefon, persoana care abia m-a invitat sa ma cunoasca in vederea angajarii. Acum, angajator fiind, imi dau seama ce bine am procedat. De ce?

  • Pentru ca este neelegant sa discuti despre bani, cu o persoana care deocamdata vrea doar sa te cunoasca.
  • Pentru ca am depasit epoca salariului fix. Angajatorul face o propunere in functie de competente. Ca sa poata decide, trebuie sa cunoasca destinatarul ofertei financiare. Daca te deranjezi sa mergi la interviu, poate angajatorul decide sa iti ofere chiar un salariu mai mare decat a estimat initial ca poate oferi.
  • Pentru ca eu de exemplu, devin brusc dezinteresata de un om care isi cauta de lucru, dar nu este dispus sa mearga la interviu inainte sa stie salariul.
  • Pentru ca si interviul este o experienta interesanta si fiind pretios, pierzi experiente de viata utile.
  • Pentru ca procedand asa, s-ar putea sa ramai la tine acasa fara job, scriind pe retele de socializare ca urasti tara asta in care nu se gaseste de munca.

Un loc de munca este despre mult mai mult decat despre bani, mai ales cand esti la inceput de drum profesional. Este despre experienta, oameni, oportunitati, curiozitate, dezvoltare personala. Motivatia financiara scade repede, in cateva luni. Fiecare dintre noi, angajatorii, am vazut ca oamenii interesati doar de salariu, isi pierd motivatia si energia destul de repede si evitam aceasta categorie de angajati.

Cea mai neinspirata carte de vizita pe care o oferi la telefon, de la primul „buna ziua”, este sa intrebi cat este salariul.

*Sursa foto: http://dewittcommunitylibrary.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *