Nu avem destui bani!

Cred ca o mare parte dintre oamenii din generatia mea am crescut avand o proasta relatie cu banii. “Nu avem bani”, “Cati bani mai avem? Ne ajung?”, “Banii nu cresc in pom”, “Banii nu se castiga usor”  “Aia care au, fura”…..si probabil nenumarate combinatii de N luate cate K pe aceeasi variatie.

Cand exista adanc in subcontient mesajele astea in viata de adult, nu este de mirare ca continua o relatie la fel de deficitara cu banii. Sunt oameni care nu reusesc toata viata sa ajunga la un echilibru financiar intre venituri si cheltuieli sau si mai trist dupa parerea mea, intra intr-un vartej in care castiga bani si neavand o relatie buna cu zona asta, nu stiu ce sa faca cu ei.

Sigur, eu nu ma erijez in expert de educatie financiara insa am realizat foarte tarziu ca nu reusesc sa am o abordare corecta a acestui subiect cu copiii mei si de multe ori m-am surspins gandind ca mai bine nu aveam bani deloc si puteam linistita sa le spun “nu avem” doar pentru ca habar nu aveam in ce alt fel puteam sa abordez zona asta. Banuiesc ca sunt multi parinti in situatia asta.

Imi amintesc ca avea Daria cam 6 ani cand intr-o plimbare in port la Monte Carlo mi-a spus ca vrea sa luam yaht. Cand i-am spus ca nu putem a plans doua ore. Mi-a repetat de 100 de ori ca ea a crezut ca suntem bogati si acum am dezamagit-o. De disperare i-am spus ca doamna care facea sport pe deck sigur nu e fericita, degeaba are bani. Vorba prietenei mele….”atata s-a putut, atata s-a facut”

M-am prins foarte tarziu ca de fapt nu este despre bani, este despre energie, despre flow, despre ce faci cu banii, cat impact creezi si ce aduc ei cu adevarat in viata ta.

Am invatat intre timp ca atentia poate fi mutata de la “cat castigam!” la “daca ceea ce fac este dintr-o energie care curge fluid, sunt sigur ca banii apar…..si apar, credeti-ma!”

Am invatat ca in loc de “aoleu cat cheltuim!” am putea sa privim fiecare cheltuiala cu intrebarea “imi aduce cu adevarat ceva bun cheltuiala asta care probabil este recurenta? o fac din iubire sau din ego, mandrie, concurenta etc” si apoi sa calibram eforturile in functie de ceea ce simtim.

Am invatat sa ma uit la banii din cont periodic, nu cu teama, chiar daca sunt multi sau putini, ci cu recunostinta.

Dar cel mai important, am invatat, cam tarziu ce e drept, sa nu imi mai fie frica sa abordez cu copiii subiectul asta, sa ii invat tot ce am scris in randurile de mai sus si sa le spun mereu ca visurile fac minuni si da, poti sa ai si yaht, poti sa ai de fapt tot ce iti doresti daca daruiesti o cantitate de energie suficienta pentru asta,

Am invatat si sa le spun ca banii vin mereu din abundenta daca ei servesc un scop nobil si care face bine nu doar noua ci si celor din jur, iar daca nu vin, inseamna ca nu erau pentru un scop bun chiar daca acum pare o tragedie :-). E atat de simplu sa explici asa.

Sunt o gramada de oameni care isi imagineaza ca bogatii sunt fericiti. Studiile arata ca peste un castig de 75000 de dolari pe an, nu mai creste gradul de fericire raportat la nivelul castigului. Daca faci 5 miloane pe an sau 75000, e tot aia, raporat la capacitatea de a -ti aduce bucurie banii pe care ii castigi. Mi-as dori din suflet ca fiecare om sa aiba 75000 pe an, desi sunt convinsa ca doar foarte putini ar intelege ca este destul, restul ar munci in continuare cu incrancenare si stres in drumul lor spre “chasing happiness”.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *