Nu-ti compara copilul, este unic!

nu-ti compara copilulO problema mare a generatiei trecute, dar si a celei prezente, este comparatia. Majoritatea am crescut fiind comparati la scoala prin note si verbal de catre invatator, iar acasa prin intrebarile parintilor care permanent ne-au raportat la performanta celui mai bun din bloc, clasa etc.

Copiii sunt comparati adesea in ceea ce priveste punctele lor slabe.

De regula comparam ce este mai slab la copilul/elevul nostru cu ce este mai bun la ceilalti. Ce obtinem:

  • distrugem stima de sine, abilitate atat de importanta pe tot parcursul vietii
  • iti va face copilul sa nu se mai raporteze la el insusi si la propria evolutie, ci la ceilalti, care se descurca mai bine
  • genereaza tristete, descurajare, abandon
  • distrage de la abilitatile native
  • genereaza sentiment de vinovatie si ascunderea realitatii pentru a nu mai fi comparat.

Care este cheia?

Comparatia trebuie facuta cu propria evolutie.

La scoala copilul ar trebui evaluat personal, in discutii individuale cu invatatorul si de asemenea notat in mod individual, fara a fi strigata nota in fata clasei.

Comparatia trebuie facuta cu propria evolutie, caci degeaba compari un copil care azi ia 6, cu unul de 10 … poate este peste puterea lui sa fie de 10. Fa-l sa fie cea mai buna versiune a lui. Daca feliciti un copil pentru 10, trebuie felicitat si unul care a luat azi 7 dupa ce a avut pana acum 6.

Copilul trebuie ajutat sa se autoevalueze, invata-l ca fiecare avem abilitati individuale, ajuta-l sa si le identifice si sa le cultive, sa stie cine este el si ce poate sa faca ca sa-si atinga potentialul maxim.

In plus, studiile arata ca un copil evolueaza mult mai bine lucrand in echipa, decat in stare de competitie. Probabil din acest motiv sistemele educationale evoluate expun copilul competitiei mult mai tarziu.

Poate nu vei avea cel mai bun copil din clasa, insa vei avea un copil fericit, curios, cu stima de sine, cu abilitati de comunicare si spirit de echipa si care va trata orice esec ca pe un pas inainte catre atingerea scopului propriu. Acestea sunt abilitati care-l vor ajuta mult mai mult pe parcursul vietii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *