- Vorbeste-i despre gradinita cu un ton cald si vesel, fara stres. Nu il lasa in nici un caz sa auda ingrijorari impartasite de tine altor adulti in legatura cu gradinita. Anxietatea copiilor este transferata de obicei din atitudinea parintilor.
- Vizitati impreuna spatiul intr-un moment potrivit si fa asa incat sa cunoasca educatoarea si cat mai mult din personal, asa incat sa nu mearga intr-un loc complet nou in prima zi de gradinita.
- Evita daca poti, septembrie. Din cauza numarului mare de copii care incep programul pluteste o stare de anxietate care ii afecteaza si pe cei mai senini si relaxati dintre copii.
Ce faci in prima zi?
- Incerca sa obtii permisiunea, daca politica gradinitei permite, sa ramai in preajma (nu in sala). Amandoi va veti simti mai confortabil.
- Daca este permis, lasa-l sa mearga in prima perioada cu un obiect drag, ca sa se simta mai putin singur.
- Explica-i, cu repere legate de activitati (nu de ore), cand te intorci dupa el. „Cand copiii se aseaza la masa, eu am sa te astept in hol”. Teama de abandon este profunda si este bine sa inteleaga cat mai repede ca intotdeauna te vei intoarce sa il iei.
- Cand il iei de la gradinita, concentreaza-te pe lucruri pozitive ”ti-ai facut prieteni?” „ce ti-a placut cel mai mult?” in loc de „ce ai mancat?” sau „ce ai invatat?”. Sigur a mancat spre deloc si nu a invatat nimic, asa incat sunt intrebari inutile. Probabil nu iti va raspunde nici la intrebarile pozitive, caci va dori sa traiasca impreuna cu tine momentul revederii si va fi uitat deja ce s-a intamplat la gradinita, dar iti va povesti atunci cand nu te astepti.
Ce faci in perioada urmatoare?
- Intelegi ca perioada urmatoare este dedicata construirii relatiei de incredere intre educatoare si copil si nu astepti progrese academice semnificative.
- Te asiguri ca ia in greutate si este vesel (in timpul zilei). S-ar putea ca dimineata si seara sa planga, dar este perfect normal;
- Mentii legatura permanenta cu cadrele didactice;
- Il incurajezi, apreciezi si nu mimimalizezi etapa complicata prin care trece;
- Te astepti sa se inbolnaveasca chiar daca „al meu nu a fost nici o zi bolnav in viata lui”. In colectivitate se intampla mult mai des decat ne-am dori ficare dintre noi, dar nu uita ca fiecare boala, oricat de lipsita de confort ar fi pentru toata lumea, este ca o lucrare de control care il pregateste pentru teza (imunitate).
Succes la integrare!