Am mers aseara la “Modern Dad’s Callenges“, un eveniment de parenting destinat exclusiv tatilor, unde doar noi, cateva femei care am ajuns acolo cu un motiv intemeiat am putut participa, plasate strategic la ultima masa din sala si evacuate la un moment dat cand urma sa se desfasoare un exercitiu.
Recunosc ca acum doua saptamani nici nu stiam ca exista evenimente de parenting pentru barbati si oricum mi s-a parut amuzanta idea, probabil pentru ca traiam cu impresia ca cei mai multi de tatici sunt dusi “cu forta” sa li se spuna despre parenting. Dar fost o seara in care mi s-a reconfirmat ca ma grabesc uneori fara sa am habar depre ce se va intampla.
Mi-am imaginat ca voi intalni un spirit de gasca, o atmosfera pe care o intalnesti cand se strang barbatii sa vada un meci si sa bea o bere. Am gasit in schimb in sala aproximativ 100 de tati, seriosi, probabil care s-au grabit sa ajunga dupa serviciu si care asteptau cuminti sa puna intrebari despre cum sa isi creasca copiii mai bine. Am vazut chiar un tatic insotit de fiica lui care se tot catara la el in brate. Am avut sansa sa cunosc si un tata care mi-a povestit cum a ramas singur cu fetita lui foarte repede si o creste cu dragoste dar si cu probabil multe, multe provocari..
Cand a inceput evenimentul si Bogdan Ion, Presedintele Colegiului Psihologilor, a vorbit despre stilurile de parenting, eu mi-am imaginat ca stiu tot, si asta stiu pentru ca am abordat cele patru stiluri (neimplicat, autoritar, democratic, permisiv) intr-un workshop “Scoala Parintilor” acum ceva timp. Si totusi, Bogdan mi-a captat atentia cu cateva puncte:
- Nu exista tata mai bun pentru copil decat propriul tata. Sigur, poate tata nu este in cea mai buna versiune a sa, dar asta se poate lucra, cu rabdare.
- Cel mai bine creste copilul, atunci cand unul dintre parinti are autoritate asupra lui. Dar atentie, parintele cu autoritate nu este acelasi lucru cu parintele autoritar.
- Daca vrei sa fii un tata bun, cel mai important lucru pe care il poti face este sa oferi timp. Daca daruiesti timp copilului, 90% din treaba este deja facuta;
- Copilul absoarbe ce face tata, cum se poarta cu el si cu mama, nu ce zice tata. Asa incat daca vrei sa fii tata bun, fii atent la cum te porti cu mama (asta mi-a placut) si cu copilul.
Cel de-al doilea subiect al serii a fost legat de moarte si divort. Cum ii spui ca divortezi si cum ii spui ca a murit cineva apropiat. Cum a divortat si am trecut prin toate etapele, m-am gandit si aici ca stiu tot, dar totusi, Ioana Agachi a abordat cateva idei care merita trecute in revista:
– Cand parintii divorteaza, este minunat daca pot vorbi impreuna cu copilul;
– Copilul trebuie asigurat ca nu divorteaza nimeni de el,ca nu are nicio vina, ca dragostea este de mai multe feluri.
– Tata trebuie sa ramana constant in peisaj atat ca prezenta fizica dar si ca prezenta emotionala.
– Ioana a vorbit natural despre moarte si cum trebuie ea prezentata copiilor ca facand parte din viata. Copilul trebuie sa stie ca moartea este un eveniment definitive, greu, dar caruia oamenii lasati in spate ii supravietuiesc.
-deasemenea, pentru abordarea mortii, un subiect greu, a facut trimitere spre cartile pentru copii, care pot fi de mare ajutor in acest context.
Au mai urmat doi speakeri, dar la un moment dat am fost rugate sa lasam domnii singuri pentru un exercitiu si a trebuit sa ne retragem.
Am plecat aseara cu inspiratie, cu un sentiment de bucurie si respect fata de tatici si ma bucur ca exista aceasta comunitate de oameni interesati sa organizeze astfel de intalniri, dar si de tati interesati sa fie o prezenta mai buna in viata copiilor.