The Science Of Well Being

Am facut anul trecut un curs la Yale University cu sefa catedrei de psihologie, Laurie Santos, care se numeste “The Science of Well Being” si ma gandesc ca as putea sa va impartasesc cateva idei care  mi-au ramas mie in minte, pentru zilele nu tocmai usoare prin care suntem nevoiti sa trecem.

In primul rand trebuie sa stiti ca, desi fericirea este o preocupare constanta in viata noastra si nu doar a noastra, a fost in trecut si va fi in viitor, stim destul de putine despre acest concept si ceea ce stim cu siguranta este ca stam  rau la a face predictii despre ceea ce ne va face fericiti. Pe scurt, studiile arata ca habar nu avem si ne imaginam niste variante complet gresite.

Daca v-as pune sa completati fraza “Cand o sa……..voi fi fericit”, probabil raspunsul va fi legat ce ceva din exteriorul vostru, ceva foarte palpabil. Cand o sa am mai multi bani, casa pe care o vreau, masina dupa care tanjesc, o iubita dupa care sa intoarca toata lumea  capul, un sot care sa ma rasfete, jobul ideal, corpul ideal, etc….

Toate aceste predictii insa conform unor studii serioase nu sunt reale, lucrurile de mai sus odata bifate nu v-ar face mai fericiti pe termen lung.

Nu pot sa detaliez foarte mult si daca vreti sa aprofundati trebuie sa cautati cursul lui Laurie pe Coursera sau sa o ascultati in diverse podcasturi, insa asa, pe scurt lucrurile se pare ca stau cam asa:

 • starea nostra de bine este in proportie de 50% influentata genetic (venim cu optiunea optimist sau pesimist din fabrica), 10% de imprejurari si 40% din atitudinea noastra. Deci pe asta 40% ne putem baza ca il putem influenta;
 • intuim gresit caile prin care dobandim o stare de bine si de obicei pierdem energie uriasa sa ajungem acolo, in punctul in care ne imaginam ca am fi fericiti iar acolo nu gasim nimic; de fapt cele mai puternice intuitii sunt false adeseori.
 • gandim gresit in termeni absoluti, totul sau nimic si avem repere comparative gresite. La harvard s-a facut un studiu in care oamenii au fost intrebati daca prefera sa castige 50K cand ceilalti castiga 25K sau sa castige 100K cand ceilalti castiga 250K. Ce credeti, au ales prima varianta.
 • nu luam in calcul “hedonic adaptation” respectiv mintea se obisnuieste relativ repede cu orice si revine la gradul initial de stare de bine. Adica dupa 2 ani de cand te-a luat de nevasta, esti la fel de fericita cum erai inainte. Asta cu “au fost fericiti pana la adanci batraneti” nu e ce trebuie….

Ce ne face cu adevarat mai fericiti?

 • sa fim buni cu ceilalti!
 • sa avem timp mai mult
 • sa ne conectam social cu ceilalti (asta este unul dintre motivele pentru care au crescut cazurile de depresie semnificativ acum, in pandemie)
 • sa ne controlam mintea (a wander mind is an unhappy mind)

Ce strategii avem?

 • Savureaza constient ce experimentezi!
 • Scrie in jurnalul recunostintei in fiecare zi
 • Dormi 7 ore
 • Fa miscare minim 30 de minute zilnic
 • Mediteaza zilnic
 • Nu te mai compara (fie spune STOP, fie nu te mai afla in contextual comparatiei)
 • Intrerupe experientele, fa pauza si apoi reincepe, asa incat mintea sa nu se obisnuiasca (de-asta ne fac fericiti vacantele si nu masinile de exemplu)

Nu uitati ca toata stiinta din lume nu ajuta fara a experimenta iar eu va promit ca desi ce am scris mai sus par clisee, daca devin obicei va ajuta foarte mult.

Eu cred ca natura nu ne-a proiectat sa fim fericiti, ne-a proiectat sa cautam si sa vrem din ce in ce mai mult ca sa putem evolua ca specie, iar fericirea este un deziderat spre care nu vom gasi niciodata drumul.

Dar asta nu ne impiedica sa gasim drumul spre o stare de bine, de echilibru si de bine.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *